top of page

Basala Mänskliga Behov

När man förstår de grundläggande mänskliga behoven är det irrationellt säga till någon i ekonomisk stressand otrygghet eller en kränkande hemma relation att de har en psykisk störning.


Här är varför!


De grundläggande mänskliga behoven innefattar säkerhet och trygghet (som mat, vatten och tak över huvudet värme sex/fortplantning). Det innebär också relationer med människor som respekterar oss och låter oss få vara oss själva. Samt tillräckligt med pengar för att klara oss själva, även om det uppstår en nödsituation eller en oväntad förändring som tar på kapitalet.Utan dessa saker befinner sig våra kroppar och sinnen ständigt i ett hypervaksamt tillstånd och försöker hjälpa oss att överleva. I överlevnadsläget känner vi oss isolerade, rädda och avskilda från livet. Det logiska tänkandet låser dig.Det är fruktansvärt nedvärderande felaktigt att säga till någon som inte har sina grundläggande behov tillgodosedda att de har en psykisk störning. När vi visar nyfikenhet, ställer frågor och försöker förstår en persons bakgrund ger deras beteenden alltid en rimlig förklaring.Hur ska en person kunna undvika ångest eller depression när hyran har höjts men lönen inte har det?


Hur ska en person kunna slippa ångest eller depression när hen lever där hemma med en helt annan person bakom stängda dörrar, och stressen får hjärtat slå dubbla oregelbundet i bröstet när de kliver innanför dörren?Hur ska en person kunna undvika ångest eller depression när lån och kreditkorts skulder får dem att känna sig som om de håller på att drunkna varje dag? Vad kommer hända med mig? Kommer jag att hamna på gatan? Kommer Kronofogden att ta allt ifrån mig och ge mina pengar till alla dem som inte jobbar alls?Hur ska en person kunna undvika ångest eller depression när de sörjer förlusten av en nära vän, husdjur, förälder eller barn, och inte kan ta ledigt för att vila och bearbeta sorgen?Människor reagerar på sin omgivning och sina närmaste relationer. Om vi verkligen vill ha psykiskt välmående människor, relationer, arbets- och hemmiljö måste vårt fokus ligga på att skapa stödjande gemenskaper.


LÅT OSS ALLA HJÄLPA VARA ANDRA I KOLLEKTIVET. MÅR INTE JAG MÅR BRA KOMMER HELLER INTE DU TILL SLUT MÅ BRA - KOLLEKTIVET MÅSTE FÅ STÖRRE PLATS FRAMFÖR EGOT.


Fram tills dess kommer vi att diagnostisera och behandla människor för att anpassa dem till dysfunktion.

Vad tycker du?


Du är som alltid varmt välkommen att boka in några samtal hos mig


💫🩵

4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page